Vishandel De Smet: 1938 - heden
​
Vishandel De Smet opende de deuren al in 1938. Van vader op zoon werd de viswinkel telkens overgenomen en intussen staat de vierde generatie aan het roer! Hieronder kan u genieten van oude foto's en de geschiedenis van vishandel De Smet.
​
​
In de Waregemstraat startten Maurice De Smet en zijn vrouw Emily De Waele een café "In de boxen", met ernaast een kruidenierswinkel, waar voedingswaren, schoonmaakproducten, enz. werden verkocht. Net voor de oorlog, in 1938 werd de basis gelegd van de vishandel. Bij de start werden haringen ingelegd en verwerkt tot azijnproduct.
De dochters (8 van 11 kinderen) hielpen mee, om de haring te bereiden. De vis kwam uit Oostende en werd in ijs vervoerd met de trein, die destijds halt hield in Zulte. Tijdens een visronde werd de haring thuis bezorgd met een hondenkar (triporteur).
​
Zoon Daniël keert terug naar huis na zijn legerdienst tijdens de oorlog 1940-1945 en gevangenschap door de Duitsers. Op het thuisfront wordt het café de boxen versierd met geallieerde vlaggen (zie foto) en staat een ontvangstcomité klaar. Daniëls thuiskomst wordt hartelijk gevierd met ouders Maurice en Emily, zijn 8 zussen, 2 broers en buren.
Vanaf nu werkt hij mee in de vishandel van zijn ouders en treedt in 1948 in het huwelijk met Agnès Impe, met wie hij de winkel járen later zal overnemen van zijn ouders. Ze krijgen 2 zonen: Luc en Jan.
Bij Daniëls thuiskomst na W.O. II wordt hij warm onthaald door familie en buren
Links zie je Daniël's echtgenote Agnès, en rechts staat de kleine Luc De Smet, geboren in 1948.
Daniël tussen zijn ouders Emily en Maurice
Daniël aan de gevel van de vishandel, naast café "de boxen"
​
In '53 werd er geïnvesteerd in een Austin, die vanaf dat moment werd ingezet voor de visronde.
Agnes, aan het stuur van de Austin, met opschrift Vishandel,
M. De Smet & zoon. (Maurice en Daniël)
​
Aan de bijgebouwen van de boxen, die pas onlangs, in 2018 werden gesloopt.
​
De viswinkel en het café verhuisden naar de Staatsbaan 120, naast de Rallye. Aan de gevel hangt het hoofd van een wit paard en het café krijgt de naam
"In de Peerdekop". In de viswinkel naast het café werd een ruimere keuze aangeboden van vis en schaaldieren.
De gevel van café de Peerdekop. Ook vishandel De Smet verhuisde naar de Staatsbaan.
Daniël, aan het werk in zijn nieuwe viswinkel
De vis werd destijds verpakt in houten bakken met ijs
Agnes en Daniël zetten de zaak samen verder.
​
Na onteigening werd er een nieuwe locatie gezocht en in 1970 opende de viswinkel zijn deuren aan de overkant van de Staatsbaan (nr 131), op dezelfde plaats waar de zaak nu nog steeds is. Sindsdien werd er geen café meer opengehouden en werd ervoor gekozen om de vishandel uit te bouwen. Vanaf dit moment startte zoon Luc met helpen in de winkel. Naast zijn voltijdse job in een garage hielp hij op vrijdag mee, dé drukste dag van de week, want vrijdag is visdag...
​
Agnes en Daniël poseren trots bij de opening van hun nieuwe winkel.
Hier werd de basis gelegd van de huidige zaak.
De gevel van de jaren 70 is gebleven tot nu 2019. Enkel de lichtreclame wijzigde door de jaren.
​
​
Zoon Luc De Smet trouwt met Nadine De Craene en start in 1975 fulltime in de vishandel, samen met zijn ouders. Ook Nadine helpt mee in de winkel en wordt vanaf 1981 fulltime ingeschakeld in de zaak. Luc en Nadine kregen 3 kinderen: Christophe, Francisca en Manuel.
​
​
​
In 1995 moest Daniël stoppen met werken. In hetzelfde jaar startte Luc's oudste zoon Christophe in het familiebedrijf. Na de dood van Daniel in 2001 bleef Agnès meewerken in de winkel, tot in 2008, ze was toen al 84 jaar! In 2009 vervoegde de jongste zoon Manuel het familieteam.
​
​
Het bedrijf wordt overgenomen door de zonen Christophe en Manuel, en ook ouders Luc en Nadine blijven nog meewerken.
​
​
​
Eind 2019 starten de werken om de winkel een nieuwe look aan te meten. Er wordt geïnvesteerd in de toekomst en in het voorjaar van 2020 opent de vernieuwde zaak.
​
​